14-11-2024

Hoe Movies that Matter mensenrechten onder de aandacht brengt bij Haagse jongeren

Als je een leerling of student vraagt wat mensenrechten nou precies zijn, zal het gesprek vaak starten met ‘Ja, hoe zeg je dat...’  of ‘ehm, gewoon, rechten voor iedereen, toch?!’ En dat is ook niet gek, want over abstracte begrippen zoals rechten en verdragen heb je het tenslotte niet elke dag. Hoewel we in het dagelijks leven niet vaak over kinderrechten praten, hebben kinderen er wel iedere dag mee te maken: van naar school gaan, bij familie zijn en kunnen sporten, tot het hebben van een eigen mening over zaken die over hen gaan. Maar hoe breng je zulke onderwerpen onder de aandacht?

Film als medium

Movies that Matter Educatie richt zich op het versterken van bewustzijn over mensenrechten door middel van film. Wij geloven dat film een krachtig medium is om complexe thema's te bespreken en om diversiteit en empathie te bevorderen. Jaarlijks organiseren we educatieve filmvertoningen met verdiepingsprogramma's op het Movies that Matter filmfestival in Den Haag – waar we door middel van film ingewikkelde maatschappelijke thema's bespreekbaar maken. En dat kan jij als school ook meemaken!

Neem je klas mee naar het festival

Den Haag, de stad van vrede en recht, de plek waar een mensenrechten filmfestival thuis hoort en waar leerlingen en studenten op een toegankelijke manier leren over hun rechten en over de maatschappij. Op het festival, dat plaatsvindt van 25-29 maart 2025 in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, ontvangen we jaarlijks meer dan 8.000 leerlingen en studenten, waar we met films als The Mind Game, King Ridwan en Scrapper de ervaringen, uitdagingen en dromen van leerlingen en studenten bespreken. Maar ook complexere thema's, zoals migratie of de doorwerking van het kolonialisme komen aan bod.

Nieuwsgierig? Bekijk en boek het festivalprogramma voor scholen.

Scapper of Casting Call

Geef je les aan leerlingen uit de onderbouw? De film Scapper sluit aan bij vo onderbouw en praktijkonderwijs. In de film woont de twaalfjarige Georgie na het overlijden van haar moeder helemaal alleen in een buitenwijk van Londen en leidt een fantasierijk leven. Maar wanneer haar vervreemde vader onverwacht opduikt, moet ze kiezen tussen haar eigen wereld en de werkelijkheid.

Voor het mbo is de film Casting Call een filmtip! De film gaat over Amir die succesvol acteur wil worden. Ondanks zijn talent blijft hij onopgemerkt en telkens gecast voor stereotype rollen. In zijn zoektocht naar erkenning, wordt Amir door zijn ongeduld geconfronteerd met de onderwereld. Wat gaat Amir doen?

Waarom met de klas naar een educatievertoning?

Film spreekt tot de verbeelding en geeft de mogelijkheid om in iemand anders zijn schoenen te staan. Door samen met de klas naar films te kijken waarin mensenrechten aan bod komen en deze naderhand te bespreken in de bioscoopzaal met een professioneel moderator, wordt het wereldbeeld van leerlingen vergroot en proberen we met elkaar diversiteit te vieren.

Wil jij ook in de klas aandacht geven aan maatschappelijke thema’s of ben je op zoek naar een vakoverstijgend klassenuitje? Bekijk dan het festivalprogramma. Het festival vindt plaats van maandag 24 maart t/m vrijdag 28 maart 2025 in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Heb je nog CJP budget van 2024? Dit mag ingezet worden voor een vertoning in 2025. Vragen? Neem contact op met educatie@moviesthatmatter.nl.

Over Movies that Matter

Bij Movies that Matter zien we het leren over en beschermen van mensenrechten als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Door films te gebruiken, maken we jongeren bewust van hun rechten en inspireren we hen om actie te ondernemen. Benieuwd wat Movies that Matter kan betekenen voor jouw klas? Bekijk de website.

CultuurSchakel tipt elke maand een nieuwe tentoonstelling, voorstelling of andere vorm van kunst- en cultuur in Den Haag. Ook een gastblog schrijven? Neem contact op met communicatie@cultuurschakel.nl 

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.