13-01-2025

“Hier komt geen code aan te pas!”

Art-up begeleidde de deelnemers van de digitaliseringstrajecten bij CultuurSchakel. De principes van Design Thinking vormden in deze begeleiding de basis om de projecten van de deelnemers stapsgewijs verder te ontwikkelen. Terry Brochard, trainer en adviseur: “Je kunt digitalisering in cultuureducatie via twee grote aanvliegroutes benaderen. De artistieke of de productontwikkelingsroute. Wij hebben er in deze trajecten voor gekozen om Design Thinking te gebruiken als onderlegger.”

“Door de Design Thinking-aanpak keken we meer vanuit dienstbaarheid richting de doelgroep naar het thema dan vanuit een kunstzinnige benadering. Niet omdat dit de beste of de enige manier is. Het is een manier. Een basis om vanuit te vertrekken. Om de deelnemers te leren hoe ze hun projecten op een onderzoekende wijze stap voor stap verder kunnen ontwikkelen, voor en met de doelgroep.”

Maak het tastbaar

“Als ik de twee seizoenen van het project met elkaar vergelijk, zie ik dat het starterstraject zich al doorontwikkeld heeft ten opzichte van de eerste keer. Het programma van de eerste editie van het starterstraject ontstond organisch: de inhoud werd gaandeweg met de deelnemers vormgegeven en iedere sessie kreeg op verzoek van de deelnemers een vervolg. Met de tweede editie van het starterstraject hebben we vooraf een programma opgesteld, met duidelijke leerdoelen en heldere doelstellingen per sessie.

Ook hebben we geleerd hoe belangrijk het is dat iedere deelnemer iets tastbaars, iets concreets, meeneemt naar elke sessie. Dat maakt het gemakkelijker om ‘iets echts’ te bespreken. Juist dat geven de deelnemers als een van de grootste meerwaarden aan: het met gelijkgestemden even uit de waan van de dag kunnen stappen om iets te bespreken waar je allemaal aan werkt, en feedback te geven op elkaars resultaten. Pas bij het zien van iets concreets, of dat nu een interviewvragenlijst, een mindmap of een prototype is, denk je vaak: “O! Is dít wat het is!”. Vanaf dan kun je erover van gedachten wisselen en het verder verbeteren.”

Mensen en proces

“Iets grappigs wat ik me realiseerde: dit is een project over digitalisering, maar vanuit Art-up komt er nauwelijks technologie, en al zeker geen code, aan te pas. Het gaat in dit traject namelijk niet zozeer om de technologie achter de digitalisering. Het gaat om de mensen en het proces. Daarin zit de meerwaarde van onze begeleiding.”

Meer informatie over digitale cultuureducatie