“Kunst moet in het onderwijs,” vindt Biesta
“Kunst zet andere deuren naar de wereld open. Het zet de deuren naar de wereld anders open. En iedere deur naar de wereld is een deur naar het zelf.” De belangstelling was groot gisteren, voor de bijeenkomst die we organiseerden in de Lutherse Kerk in Den Haag. De lezing van pedagoog Gert Biesta en de boekpresentatie van Janeke Wienk bevestigden hoeveel draagvlak er is voor de stelling dat kunst een unieke rol in het onderwijs te vervullen heeft. Zo’n 170 professionals uit het onderwijs en de culturele sector waren erbij .
Reduceer onderwijs niet tot leerfabriek
“Kunst moet in het onderwijs. Zo simpel is het,” begon Biesta zijn betoog. Kunst biedt volgens hem een natuurlijke en essentiële manier om te werken aan persoonsvorming en socialisatie, juist in een tijd waarin scholen vaak niet meer zijn dan ‘leerfabriek’. Biesta: “In goed onderwijs kloppen we op de deur van onze leerlingen en stellen we de vraag: is daar iemand? Dat zit in het hart van het pedagogisch werk. En de kunsten hebben daar iets te bieden.” Kunst in het onderwijs laat volgens Biesta zien dat leren niet alleen gaat over rekenen en taalbeheersing, niet alleen over kennis, maar juist ook over betekenis, over mens-zijn in verbinding met de wereld om ons heen.
Praktijk en theorie
Maar hoe breng je die theorie en de praktijk samen? CultuurSchakel onderzocht dat de afgelopen jaren, op verzoek van, en samen met, de sector. In de ‘Oefenplaats wereldgericht kunstonderwijs’ brachten deelnemers uit het onderwijsveld de praktijk en de theorie samen onder leiding van Janeke Wienk. Wienk legde de inspirerende verhalen en inzichten uit dit traject vast in haar boek Kleinood, dat zij tijdens de bijeenkomst presenteerde. Janeke Wienk over haar boek: “Het mens-zijn zélf moet ook een plek hebben in het onderwijs. Kunst heeft daar een heel natuurlijke verbinding mee. De praktijkportretten in het boek laten zien hoe kunstonderwijs wezenlijke vragen kan raken voor leerlingen én docenten.”
Foto: Phil Nijhuis
Gert Biesta (links vooraan), Janeke Wienk (tweede van links op de achterste rij) en de kunstenaar-docenten uit 'Kleinood', met ieder een exemplaar van het boek in handen.
Meer weten?
- Kijk hier voor meer informatie over wereldgericht kunstonderwijs.