13-09-2024

Prinsjesdag. De nekslag voor kansengelijkheid bij cultuurbeoefening?

Prinsjesdag. De nekslag voor kansengelijkheid bij cultuurbeoefening? 

Het is weer bijna de derde dinsdag van september. De dag dat ‘het koffertje’ onthult waar het kabinet komend jaar zijn geld aan besteedt. De dag waarop bekend wordt of het plan doorgaat om de btw op kunsten te verhogen van 6 naar 21%. Bronnen rond het Binnenhof verwachten van wel. De maatregel zou kunst en cultuur een stuk duurder maken, en dus voor minder mensen binnen bereik. En dat terwijl kansengelijkheid op cultureel gebied ook nu al een uitdaging is ...  

Minder kansengelijkheid bij cultuurbeoefening is voor heel Nederland een domper. Want ook nu, met 6% btw, heeft niet iedereen evenveel toegang tot de kunsten. Dat zetten we onlangs al op een rij in onze factsheet over kansengelijkheid.  

Hoe toegankelijk is kunst in Den Haag?

Als meest gesegregeerde stad van Nederland koesteren we in Den Haag onze diversiteit. Tegelijkertijd zorgt juist die diversiteit dat er extra effort nodig is om iedereen aan de maatschappij en aan kunst en cultuur te laten deelnemen. Helaas zijn nog lang niet alle soorten kunstbeoefening in alle wijken even goed toegankelijk voor alle Hagenaars. Zo zijn sommige soorten leslocaties ver weg; de kaart van Den Haag kent op cultuurbeoefeningsgebied witte vlekken (zie onze website www.cultuurschakel.nl/vrije-tijd/aanbieders). Hier is nog een wereld te winnen; eigenlijk zou er in iedere Haagse wijk een locatie moeten zijn om kunst en cultuur te beoefenen.  
 
De kosten van kunstbeoefening zijn een tweede hobbel; ondanks mooie regelingen als de Ooievaarspas is het volgen van kunstlessen nog lang niet voor iedereen in onze stad te betalen. En de kosten van cultuur stijgen dus alleen maar verder als het btw-tarief verhoogd wordt. 
 
En dan is er nog het thema van kunstbeoefening voor mensen met een beperking. Ook als je bijvoorbeeld ziek of slecht ter been bent, of als je een prikkelvrije ruimte nodig hebt, moet kunstbeoefening binnen bereik zijn. En dat is nog lang niet overal het geval, al doen we bij CultuurSchakel hard ons best met ons steeds inclusievere aanbod voor scholen en een initiatief als De Bruiserij, samen met KOO.  

Wat kunstbeoefening ons brengt

Het gebrek aan kansengelijkheid is een enorme gemiste kans, want cultuurbeoefening kan iedereen veel moois brengen*. Het is goed voor onze mentale gezondheid, want het zorgt voor minder stress en meer concentratie en het stelt je in staat je emoties beter te uiten.  Daarnaast stimuleert kunstbeoefening je cognitieve ontwikkeling: je leert creatief te denken, je geheugen blijft beter en ontwikkelt je op persoonlijk vlak. Tot slot biedt cultuurbeoefening sociale voordelen. Door deel te nemen aan culturele evenementen of groepen, voelen mensen zich verbonden met anderen en bouwen ze een waardevol sociaal netwerken op. Bovendien stellen kunst en cultuur mensen bloot aan verschillende perspectieven en ervaringen, wat zorgt voor meer empathie en begrip voor anderen. 

Win een jaar gratis kunstles

CultuurSchakel heeft als missie kunst en cultuur tot leven te brengen voor íedere Haagse inwoner. Dat doen we onder andere door mensen en organisaties aan elkaar te verbinden, en door in beeld te brengen waar en hoe je in Den Haag aan kunstbeoefening kunt doen. De aanbieders staan overzichtelijk bij elkaar op onze website, in een paar muisklikken ben je bij een kunstvorm waarvan jouw hart sneller gaat kloppen. Misschien is dat (nog) niet altijd in jouw wijk, maar toch nooit heel ver weg! We bieden ook een helpende (financiële) hand voor wie zelf cultureel aanbod wil maken of andere kunstzinnige initiatieven wil ontplooien. Als kers op de taart kunnen 3 inwoners van Den Haag nu een jaar lang gratis kunstles winnen met onze actie, die loopt van 10 september tot 10 oktober. Voor zichzelf, óf voor iemand anders. Want kunst en cultuur gun je iedereen.  

Onze belofte 

Wat er ook uit het koffertje komt op de derde dinsdag van september, en wat politici ook beloven, CultuurSchakel doet Den Haag een eigen belofte: wij zetten ons altijd voor 100% in om mensen te verbinden met kunst en cultuur in Den Haag. Of je nu cultuur aanbiedt, kunst maakt of ervan geniet. Of je nu in den Haag geboren bent of ergens ver hier vandaan. En of je nu in Laak woont of in Scheveningen.