23-07-2024

Ruim 100.000 inschrijvingen op activiteiten uit Vonk en Expeditie C!

Voor komend schooljaar zijn er ruim 100.000 inschrijvingen op de activiteiten uit onze brochures Vonk en Expeditie C. De voorlopige eindstand voor het primair onderwijs bedraagt dit jaar 95.683, die voor het voortgezet onderwijs 4.725 inschrijvingen. De definitieve aantallen volgen in september, maar het doet CultuurSchakel alvast plezier dat ook komend schooljaar weer zo veel Haagse leerlingen gaan genieten van kunst en cultuur!

Ieder jaar brengt CultuurSchakel twee dikke brochures uit met het culturele aanbod voor Haagse scholen: Vonk voor het primair onderwijs en Expeditie C voor het voortgezet onderwijs. Ze verschijnen als levensechte brochures, die we aan de scholen sturen, en ze staan online. Aan de scholen de leuke taak om uit het aanbod te kiezen en bij ons de activiteiten te boeken die ze komend schooljaar met hun leerlingen willen meemaken. De po-scholen konden zich tot 18 juni inschrijven; vo-scholen mogen het hele schooljaar inschrijven. En dat deden ze: in totaal gaan ruim 53.000 leerlingen in Den Haag komend schooljaar culturele activiteiten ondernemen.

Primair onderwijs (po): twee activiteiten per leerling
Vooral in het po verwachten we nog een lichte stijging in de definitieve aantallen, onder andere doordat er in januari altijd nog aardig wat nieuwe kleuters bij komen. Grofweg zien we dat elke leerling naar twee verschillende activiteiten gaat. Ook zien we een lichte verschuiving naar de disciplines Beeldende kunst en Cultureel erfgoed. Er is dit jaar minder busvervoer aangevraagd en er zijn meer voorstellingen ‘op school’ geboekt. Dat kan te maken hebben met de stijging van de busvervoerprijzen, terwijl de subsidie voor het vervoer gelijk is gebleven. Daardoor kiezen scholen misschien eerder voor een activiteit ‘binnenshuis’.

Voortgezet onderwijs (vo): gestage groei op nieuw terrein
Het vo is een relatief nieuw gebied, waar we pas sinds vijf jaar aanbod en scholen aan elkaar koppelen. De getallen zijn hierdoor - en door de coronaperikelen tijdens de opstartjaren van dit traject - lager dan bij het po. Sindsdien stijgt het aantal inschrijvingen uit Expeditie C gestaag. We merken wel dat het voor scholen steeds lastiger wordt om tijd en energie vrij te maken voor culturele activiteiten. We onderzoeken momenteel wat we hieraan kunnen doen.

Speciaal onderwijs (so): bijna alle scholen doen mee!
In het speciaal onderwijs zien we dat het vertrouwen in culturele aanbieders, zowel in podia als musea, afgelopen jaren enorm is gegroeid. Wel 23 van de 25 (sbo, so- en vso-) scholen kozen uit het aanbod in Vonk en Expeditie C, voor 6.647 leerlingen. De toename in het vertrouwen en aantal inschrijvingen zijn een rechtstreeks gevolg van de verbeterde informatievoorziening richting de scholen. Verder is het contact tussen aanbieders en so-scholen hechter geworden en organiseert CultuurSchakel ook cursussen voor culturele aanbieders: de basis- en verdiepingstraining ‘Prikkelarm programmeren’ en ‘Voor de klas in het speciaal onderwijs’.

Meer weten?