05-06-2024

Stemmen voor Europa én voor cultuur

Op welke Europese partij stem jij donderdag? Speelt cultuurbeleid een rol bij je keuze? Wat zijn de opvallendste voorstellen over cultuur bij deze Europese verkiezingen? Ik zocht het voor je uit, maar of er een stemadvies uit rolt …

Op 6 juni mogen we stemmen voor de Europese verkiezingen. Reden om mij te verdiepen in waar je nu eigenlijk op stemt, en welke rol cultuureducatie en -participatie speelt in de programma’s. Houd je vast: het is niet eenvoudig. Ik leid je erdoorheen met dank aan diverse media en organisaties die al een en ander op papier zetten. Eerst even de diepte in.

Allereerst: heeft Europa eigenlijk iets te zeggen over cultuurbeleid?

Cultuur wordt niet echt gezien als een belangrijk EU-onderwerp. Het wordt dus vooral overgelaten aan nationale overheden. Toch heeft ‘Europa’ ook invloed op cultuur. Wist je dat je tegenwoordig meer Europese films en series ziet dankzij EU-programma’s als Creative Europe en dat er uitwisselingsprogramma’s zijn waardoor creatieve professionals grensoverschrijdend kunnen samenwerken? Reden genoeg dus om toch even in het Europese beleid te duiken. Lees in dit artikel meer over cultuurbeleid uit Brussel: Artikel: 'Haags cultuurbeleid en Brusselse normen' - Kunsten ’92 (kunsten92.nl)

Hoe werken deze verkiezingen precies?

Bij de Europese Parlementsverkiezingen stem je op een Nederlandse kandidaat van een Nederlandse partij. Die gekozen politici worden onderdeel van grotere Europese fracties, die zijn gegroepeerd op basis van ideologie. Als het gaat om cultuurbeleid kunnen we dus kijken naar wat er in de partijprogramma’s van de Nederlandse partijen die meedoen staat. Daarnaast kunnen het programma bestuderen van de Europese fracties waar zij straks in opgaan. Wil je precies weten hoe het werkt en bij welke Europese fractie de Nederlandse partijen zich aansluiten? Lees dan: https://decorrespondent.nl/15325/de-grote-europese-verkiezingsgids/4dc0b9a1-52f9-0d36-2ba3-36a9c3fb12f2

De standpunten van de Europese partijen over cultuur

De standpunten van de Europese partijen over cultuur zijn nogal globaal. Hier: Voting Pack EU Elections 2024 Culture.pptx (cultureactioneurope.org) krijg je een overzicht.

De standpunten van de Nederlandse partijen over cultuur

In dit Artikel: 'Haags cultuurbeleid en Brusselse normen' - Kunsten ’92 (kunsten92.nl) staan alle standpunten per partij. We lichten er een paar opvallende onderwerpen uit voor cultuureducatie en cultuurbeoefening:

- D66 wil dat alle lidstaten speciale programma’s ontwikkelen om de toegankelijkheid van kunst en cultuur te vergroten, en dat iedereen in Europa in de kinderjaren in aanraking komt met kunst en cultuur. Ook pleiten ze voor een Europese museumkaart.

- Het CDA wil dat verenigingen hun activiteiten in binnen- en buitenland kunnen ontplooien zonder onnodige regeldruk en verwelkomt de introductie van de Europese grensoverschrijdende vereniging wanneer dat verenigingen helpt bij buitenlandse activiteiten.

- GroenLinks/PvdA wil dat het budget voor kunst en cultuur in Europa omhoog gaat en dat de EU meer gaat investeren in toegankelijk kunst- en cultuuronderwijs. Zij willen een Europese museumkaart (en tot je 26e gratis museumbezoek) en een Europees ticketsysteem voor concerten, theater en festivals.

- Een aantal partijen (CDA, PvdA, GroenLinks, D66, NSC) wil dat het Erasmus+-uitwisselingsprogramma voor studenten toegankelijker wordt voor alle opleidingsniveaus. Soms inclusief middelbare scholen, beroepsopleidingen en tijdens de professionele loopbaan.

- De NSC wil afwijken van de Europese norm als de Europese regelgeving inbreuk maakt op nationale en lokale culturele tradities, feesten en folklore.

- De Partij voor de Dieren stelt juist dat de EU aan lidstaten hulp biedt bij de bescherming van hun cultureel erfgoed en dat daartoe geen zaken behoren die het welzijn van dieren, natuur of milieu aantasten. Ook wil de Partij voor de Dieren investeren in gezamenlijke en eerlijke arbeidsvoorwaarden en vergoedingen voor makers.

- De BBB vindt cultuur geen thema voor Europees beleid en de PVV wil onze Nederlandse identiteit koesteren en ons niet overleveren aan de grillen van Brussel.

Een stemadvies?

Dat geven we niet 😊. Maak vooral zelf je afwegingen, op meerdere onderwerpen. En wat het ook wordt: STEM! Want iedere stem telt. En de kunst- en cultuursector heeft je steun nu extra hard nodig.