11-10-2024

VerenigingsMonitor 2024

Dit is de derde editie van de VerenigingsMonitor van het LKCA. De monitor geeft inzicht in de huidige situatie van verenigingen voor kunstbeoefening en vergelijkt deze met de eerdere metingen. Dit  levert belangrijke informatie op voor CultuurSchakel en onder andere bonden en -koepelorganisaties, landelijke, provinciale en lokale ondersteuners van amateurkunst en beleidsmakers bij overheden. 

Wij zetten een aantal conclusies voor je op een rijtje.

Ledenstijging en minder veroudering

Voor het eerst is het aantal van verenigingen met een ledenstijging groter dan het aantal met een ledendaling. Veroudering is nog steeds een belangrijk kenmerk van een deel van de verenigingen. Het aantal verenigingen waarbij de gemiddelde leeftijd lager wordt of gelijk blijft, neemt toe. 

Weinig nieuwe verenigingen

Het aantal nieuw opgerichte verenigingen blijft laag. Slechts 2% van de verenigingen werd in de afgelopen vijf jaar opgericht. 

Minder educatie

Verenigingen hechten meer waarde aan sociale doelen zoals gezelligheid en ontmoeting, dan aan artistieke ontwikkeling. Sinds 2018 bieden minder verenigingen lessen, cursussen en masterclasses aan.

Fair Pay voor artistiek begeleiders

Bijna alle verenigingen maken gebruik van artistiek begeleiders, van wie 80% betaald krijgt. Het gemiddelde tarief is € 58 per uur, met grote verschillen tussen verenigingen. 39% van de verenigingen gebruikt bestaande richtlijnen, adviestarieven of codes voor het berekenen van het uurtarief van artistiek begeleiders in de amateurkunstsector.

Meer offline dan online

Het gebruik van online platforms voor repeteren of lessen blijft laag. Wel zijn verenigingen sinds 2021 actiever met hun public relations en sociale media.

Inclusie 

Bijna de helft van de verenigingen heeft een visie op de maatschappelijke functie en rol voor leden en de gemeenschap. Een deel van de verenigingen maakt kunstbeoefening mogelijk voor zowel mensen met een beperking of chronische aandoening. 

Ondersteuningsbehoefte

86% van de verenigingen ervaart knelpunten, vooral met ledenaanwas, vergrijzing, financiën, vrijwilligers, bestuur, zichtbaarheid, publieksbereik en locaties. Er is vooral behoefte aan ondersteuning in vaardigheden van communicatie, netwerken, strategisch denken en visieontwikkeling.