13-06-2024

Zo laat je kunst en cultuur floreren met subsidies!

Kunst en cultuur horen een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Maar vandaag de dag een subsidie aanvragen gaat nog precies hetzelfde als enkele jaren geleden. Zonde, want hiermee sluit je ontzettend veel makers en initiatiefnemers uit. Het is daarom hoog tijd voor gemeenten om hun subsidieregelingen aan te passen. Liesbeth Simons, adviseur cultuurparticipatie en projectleider Geld voor je kunst! legt uit hoe we dat bij CultuurSchakel doen én geeft tips om kunst en cultuur ook dankzij jouw gemeente, fonds of andere subsidieverstrekkers te laten floreren.

Strijd mee voor meer kunst en cultuur

Wat als je grote dromen hebt, maar een kleine portemonnee? Of het nu gaat om het op touw zetten van een schrijverskamp voor jonge rappers, het begeleiden van schilderworkshops voor eenzame ouderen of het organiseren van een spoken-word-avond: er is geld en ondersteuning nodig. Voor de ruimte, de begeleiders en de materialen. Als initiatiefnemer van zulke projecten wil je geen stapels papierwerk of maandenlang wachten. En dat is bij veel financiële steun wél het geval. Daarom zetten wij ons in voor vernieuwde subsidieregelingen voor kunst en cultuur. En dat kan in elke gemeente, óók die van jou.

Den Haag startte in 2017 met Geld voor je kunst! Een subsidie die het net even anders doet. En met succes. Elk jaar is er een stijging van 66% nieuwe aanvragers. Inmiddels zijn er al meer dan 350 aanvragen erkend. Maar wat maakt deze subsidieregeling anders?

Snelheid en innovatie

Geld voor je kunst! is een laagdrempelige subsidievorm voor kleinere initiatieven en activiteiten. Zo zorgen we voor een levendig en divers cultuuraanbod in Den Haag. Sinds de start van de subsidie is er elk jaar meer vraag dan aanbod. Dit laat zien dat er aan makers geen tekort is, maar aan subsidie wél. Geld voor je kunst! vraag je aan via een simpel formulier en een (video)pitch. Een onafhankelijke jury geeft advies en aanvragers krijgen binnen één week na het pitchen de uitslag. Subsidieregelingen hoeven dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Alleen is het proces in veel gemeenten nog ontzettend complex.

Versimpel subsidieaanvragen

Maar waarom lukt het versimpelen van subsidieregelingen nog niet in heel Nederland? Er zijn tientallen fondsen-, crowdfunding en subsidiemogelijkheden. Het volgende valt op. Welke kan jij bij jouw gemeente, fonds of subsidieverstrekker afstrepen?

  • Subsidieregelingen zijn beperkt
    • Voor kleine initiatieven of kortdurende projecten zijn geen mogelijkheden
  • Regelingen zijn voor organisaties of stichtingen
    • Talentvolle jongeren of initiatiefnemers zonder organisatie of stichting krijgen geen kans
  • Het subsidielandschap is versnipperd
    • Het subsidieaanbod is een doolhof aan regelingen en websites waar je snel in verdwaalt
  • Aanvragen van subsidies vraagt veel werk
    • Een aanvraag indienen kost veel tijd en vereist een goede beheersing van (juridische) taal
  • De wachttijd is ellenlang
    • Dien je een aanvraag in, dan moet je óók nog eens maanden wachten tot de uitslag…

Het gevolg? Initiatieven gaan verloren en stukjes kunst en cultuur verdwijnen. Want lang niet iedereen heeft de mogelijkheid om dromen waar te maken met eigen geld. Geef daarom als subsidieverstrekker ook ruimte aan kleinere projecten en talentvolle jongeren zónder organisatie of stichting. Alles begint tenslotte klein. Hiermee zorg je ervoor dat kunst en cultuur bloeien in jouw stad en dat is belangrijk voor de hele maatschappij.

5 tips voor subsidieregelingen die kunst en cultuur laten floreren

Wil jij het als subsidieverstrekker anders doen? Denk dan in ieder geval aan de volgende aspecten:

  1. Kies voor een passende vorm
    • Zorg voor vernieuwde manieren van subsidieaanvragen zoals (video)pitches, spreekuren of minder wollige tekst
  2. Let op diversiteit en inclusie
    • Maak subsidieregelingen toegankelijk voor iedereen door bijvoorbeeld een meertalig aanbod
    • Zorg voor toegankelijkheid voor mensen zonder organisatie of stichting, door bijvoorbeeld 1 hoofdaanvrager en 2 subaanvragers
  3. Deel je netwerk
    • Zorg voor zichtbaarheid van initiatiefnemers tijdens evenementen en met marketingactiviteiten
  4. Bied begeleiding
    • Kijk naar de mens achter de aanvraag, iedereen is anders en dat geldt ook voor de aanvragen
  5. Zorg voor meerdere momenten
    • Zet niet in op één subsidieregeling per jaar, plan ze op verschillende momenten

Tot slot: zorg ervoor dat je kunst niet alleen als doel ziet, maar ook als middel. Buurtmoeders die bij elkaar komen voor een workshop mozaïek of samen aan de slag gaan met Çini, een traditoneel Turkse keramische kunst. Dat is óók kunst en cultuur.

Van droom naar werkelijkheid

Een goed voorbeeld van een aanvraag voor Geld voor je kunst! is het African Cultural Promotion Center. Een paar jaar geleden vroeg Molynn subsidie aan via een videopitch. Ze wilde een dansgroep oprichten met verschillende dansstijlen uit Afrika. Een plek om samen te leren over de Afrikaanse cultuur. Het idee was er, maar voor de ruimte en de docent was geen budget. In haar droom zagen we potentie. Twee jaar later is het African Cultural Promotion Center een goedlopend bedrijf en treden ze op tijdens verschillende festivals in Den Haag. Zonder financiële tegemoetkoming was dit misschien een stille wens gebleven.

Speel in op veranderende behoeften

Met Geld voor je kunst! luisteren we simpelweg naar de aanvragers. Hoeveel vraag is er? Welke initiatiefnemers hebben subsidie nodig? En welke manier van aanvragen past daarbij? Dit doen we niet alleen met Geld voor je kunst!, we nemen ook onze andere subsidies onder de loep. Zo zorgen we ervoor dat we toegankelijk blijven, de doorstroom bevorderen en in kunnen blijven spelen op trends en actualiteiten. De behoeften van creatievelingen, initiatiefnemers en beoefenaars veranderen en als subsidieverstrekker heb je de verantwoordelijkheid om kunst en cultuur te laten bloeien binnen jouw stad. Zorg daarom dat kleine initiatieven én talentvolle initiatiefnemers de kans krijgen, want kunst en cultuur verbindt.

Welke innovatieve ideeën bruisen in jouw hoofd als het gaat om het vergemakkelijken van subsidieregelingen?

Bekijk onze financiële regelingen