Rijksmuseum de Gevangenpoort
MBO
De eeuwenoude Gevangenpoort diende lange tijd als staatsgevangenis en gerechtsgebouw waar misdadigers opgesloten, verhoord en berecht werden. Nu is het een rijksmuseum met de nationale collectie martel- en strafwerktuigen. Mbo-studenten bieden wij een divers onderwijsprogramma, waarmee ze worden uitgedaagd na te denken over de relatie tussen misdaad, berechting en straf. Vroeger en nu.
Kijk op kunst
Tijdens een rondleiding brengen wij de geschiedenis van een eeuwenoude gevangenis tot leven. Van de gajolen waar de armen gevangen zaten tot de luxe Ridderkamer en van de Stockzolder, waar de straf- en martelwerktuigen tentoongesteld staan tot de Pijnkelder, waar gevangenen gemarteld werden. Studenten komen meer te weten over straffen van vroeger en reflecteren op de manier waarop er in onze tijd wordt gekeken naar misdaad en straf.
Werkwijze
Wij geven spannende rondleidingen door de Gevangenpoort. Daarnaast organiseren we stadswandelingen langs beroemde historische plekken in Den Haag. Op zoek naar een compleet programma over de geschiedenis van Den Haag? Met een combinatiebezoek aan het Haags Historisch Museum, Rijksmuseum de Gevangenpoort én een stadwandeling door de historische binnenstad van Den Haag ontdekken de studenten alles over onze bijzondere stad.
Aanbod en activiteiten
- Rondleiding Gevangenpoort: geschiedenis van misdaad en straf
- Stadswandeling Hofvijver
- Stadswandeling Haagse Sjiek
- Dagje Den Haag
Meerwaarde voor studenten en docenten
Een bezoek aan de Gevangenpoort is een belevenis. Tijdens de rondleiding is er veel ruimte voor interactie. Wij richten ons op de belevingswereld van studenten door verhalen uit het verleden te verbinden met actuele kwesties rondom misdaad, berechting en straf. Met ons educatieve aanbod sluiten wij aan op de leerdoelen binnen het mbo op het gebied van Burgerschap en kritisch denken. Onze gidsen en museumdocenten koppelen verhalen over het verleden met het (toekomstige) beroepenveld van de studenten, van beveiliging tot rechten en onderwijs.
Contactpersoon
Lotte Aartsma
info@gevangenpoort.nl
070 346 08 61
www.gevangenpoort.nl/nl/bezoek/kinderen-en-educatie/hoger-onderwijs