Het verbindende karakter van samen kunst maken
'Over de streep' is een Nederlands televisieprogramma dat wordt uitgezonden door de KRO, geproduceerd door Posh Productions B.V. en gepresenteerd door Arie Boomsma. In dit programma draait het om middelbare scholieren die deelnemen aan een Challenge Day, een beproefde methode om respect en meeleven tussen de scholieren te stimuleren en vooroordelen tegen te gaan. Het is in die zin de Nederlandse equivalent van het Amerikaanse televisieprogramma 'If You Really Knew Me'. (Bron: Wikipedia)
Het concept ‘over de streep’ doet denken aan het verbindende karakter dat samen kunst maken heeft. Kunst is een uiting. Kunst op school is een bundel van uitingen van, bijvoorbeeld, een groep van 25 leerlingen.
De leerlingen leren met Cultuuronderwijs op zijn Haags geen kunstje, maar zelf hun ideeën te ontwikkelen en om te zetten in een uiting. Niet alleen het resultaat is van belang, ook de weg ernaartoe. De weg ernaartoe is een weg die samen bewandeld wordt, met de groep. Dat is de fase waarin leerlingen over strepen stappen en herkenning en erkenning vinden bij elkaar. Allereerst bij het filosofisch gesprek, daarna bij het onderzoek, vervolgens bij het uitvoeren en uiteindelijk bij de presentatie. Door vragen te stellen en te beantwoorden, te onderzoeken, uit te voeren en presenteren, laat de leerling eigen denkwijzen zien, waardoor het innerlijk van de leerling een uiterlijk krijgt. In die uiterlijke verschijningsvormen van het innerlijk kunnen leerlingen elkaar herkennen en zich zo meer verbonden voelen, terwijl ze eerder misschien verwachtten dat andere leerlingen heel anders waren dan zij zelf.
Omdat geen kunstje geleerd wordt, maar een eigen idee uitgewerkt, is fouten maken onmogelijk. Dat alles goed is, schept vertrouwen en lef. Zo kan iedere leerling zich veilig en dapper tegelijk voelen bij het bezig zijn met de disciplines dans, muziek, beeldende kunst, literatuur, interdisciplinair, theater, mediacultuur en cultureel erfgoed.
Samen kunst maken?
Wil je Cultuuronderwijs op zijn Haags inzetten voor jouw school? Bekijk de leerlijnen in de Haagse Ladekast.