Digitale Cultuureducatie
In 2022 is CultuurSchakel gestart met het project: Digitalisering van het cultuuraanbod. Samen met tien culturele instellingen is toen hiervoor de basis gelegd, en afgelopen jaar zijn er weer zes instellingen aangehaakt. Digitalisering krijgt namelijk een belangrijke plek in de nieuwe curriculumvoorstellen van de overheid en in de plannen voor Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK4) en dus ook bij CultuurSchakel.
Waarom digitalisering?
De digitale wereld staat midden in de belangstelling. AI wordt omarmd en tegelijkertijd met argusogen aangekeken. De meeste mensen zijn uren per dag online, maar mobieltjes worden uit de klas geweerd.
Het ontwikkelt zich allemaal zo snel dat het nauwelijks is bij te houden. ChatGPT is nog geen twee jaar oud! Daarom staat digitale geletterdheid ook centraal in plannen van de overheid en aanbevelingen van de raad voor cultuur.
Want digitale middelen bieden een schat aan mogelijkheden, dus ook voor cultuureducatie. Door gebruik te maken van digitale technologieën kan je als culturele instelling je educatieve aanbod uitbreiden, differentiëren en verrijken. Maar je kunt een groter publiek bereiken en tegelijk je maatschappelijke relevantie vergroten.
Voor scholen en culturele instellingen
Voor zowel scholen als culturele instellingen biedt digitale cultuureducatie een waardevolle aanvulling op het bestaande onderwijsaanbod. Zo draag je bijvoorbeeld bij aan de ontwikkeling van vaardigheden zoals mediawijsheid en digitale geletterdheid en je bereikt mogelijk de leerling in diens eigen leefomgeving.
Voor culturele instellingen bieden wij trainingen aan waarin je aan de slag gaat met het digitaliseren van je cultuuraanbod. We maken gebruik van de methode Design Thinking, een waardevolle benadering voor het ontwikkelen van passende programma's.
Mauritshuis
Projectleider Onderwijs en Families: “Als Mauritshuis hebben we veel aan het digitaliseringsproject van CultuurSchakel gehad. Ook de Design Thinking-methode paste ons goed”, vertelt Madeleine Maatstap,
Lees meer>>
Whitepaper Digitalisering succesvol inzetten bij cultuureducatie
Zet een belangrijke stap in de richting van digitalisering van jouw eigen aanbod en download nu onze overzichtelijke whitepaper in de Kennisbank. Boordevol tips, tools, aanbevelingen en praktijkvoorbeelden die digitalisering toegankelijk maken voor de culturele sector.
Meedoen aan digitaliseringsproject?
In het voorjaar van 2025 gaat de volgende ronde van start. Wil jij je daarvoor aanmelden, of heb je nu al dringende vragen waarmee we je kunnen helpen? Neem dan contact op met cultuurcoaches Jade Hulscher en Noël Sies via dit formulier.
Stichting The English Theatre (STET)
Gig Gamaggio van de educatie afdeling STET Education: “De toegevoegde waarde van het digitaliseringstraject bij CultuurSchakel zat er onder andere in dat we vanuit de doelgroep een methode leerden ontwikkelen. Niet uitgaan van onszelf, maar uitgaan van wat werkt voor de jongeren. CultuurSchakel gaf ons de tools en de gespreksmomenten met andere aanbieders om te ontdekken hoe je de doelgroep zijn eigen ding kan laten doen en tegelijkertijd het leerdoel kan bereiken. De methode van Design Thinking was een soort kapstok waar we steeds bij terugkeerden en over terugkoppelden. En de steun en feedback uit de groep bij het innovatieve digitale traject was heel welkom.”
Lees meer>>