6 maart 2018

“Ik heb altijd papier bij me”

Adri Westmaas was altijd al met taal bezig en die passie heeft ze ingezet bij het ontwikkelen van uiteenlopende workshops. Al vanaf 3 jaar kun je bij haar organisatie Schrijvend Wijzer terecht voor het zogeheten schrijfdansen. Bij haar schrijfworkshops was haar oudste cursist 97! Adri haalt inspiratie uit artikelen, foto’s, schilderijen en de natuur en nodigt je uit om jouw schrijftalent te ontdekken.

Waar komt de naam Schrijvend Wijzer vandaan?

“Ik vind dat je wijzer wordt van schrijven. Ik hoor vaak terug dat je veel nieuwe inzichten opdoet. Soms begin je met een eenvoudige oefening tijdens mijn workshop en voor je het weet ga je met een quote naar huis die zó goed bij jou past dat je daar wat voor de komende jaren aan hebt. Bij het Inloophuis Haaglanden, een ontmoetingsplek voor mensen die kanker hebben gehad of daarmee nog te maken hebben, gebeurt er heel veel. Schrijven raakt. Herinneringen komen boven. Het is niet ongewoon dat er emoties naar boven komen. De workshops die ik geef in een schrijfcafé zijn weer veel luchtiger van sfeer. Tijdens de workshops schrijven we in een schrift. Er gebeurt iets in je hersenen als je schrijft, er is meer verbinding. Met typen is dat anders.”

adri westmaas tijdens workshop schrijvend wijzerAdri Westmaas (in de camera kijkend) tijdens een workshop

Hoe kun je als 3-jarige iets doen met schrijven?

“Schrijfdans is een voorbereiding op het schrijven. Op muziek laat ik de kinderen grote bewegingen maken; een soort dansen. Vervolgens gaan ze met twee handen op papier hetzelfde doen met twee krijtjes. Dat is nog een hele uitdaging. Zo leren ze eerst de grote motoriek en wanneer die beter ontwikkelt is geef ik oefeningen voor de fijne motoriek. Ook gaan ze aan de slag met scheerschuim, zand en verf om tactiele vaardigheden te leren. De jonge kinderen zijn dus nog niet echt aan het schrijven. Vanaf 8 jaar kun je al wel kleine gedichtjes en teksten laten schrijven. Ik geef deze workshops op de buitenschoolse opvang of op een feestje.”

Wat schrijf jij het liefste in je vrije tijd?

“Ik ben van het dagboekschrijven, maar dan schrijf ik niet op wat ik vandaag heb gedaan, maar dingen of thema’s die mij bezighouden. Verder verzin ik heel veel oefeningen voor de workshops en cursussen die ik geef. Ik maak themaboekjes waar ik die oefeningen inzet. Ik heb ook verschillende keren over een boek geschreven en daar workshops over gegeven. Ik denk dan na over: Wat roept het bij mij op? Wat kan ik ervan leren? In het verleden heb ik vakinhoudelijke boeken geschreven over kinderverpleegkunde. Dat heeft er mede toe geleid dat ik erachter kwam dat ik het leuk vind om bezig te zijn met schrijven.” 

 “Op de fiets heb ik de beste ideeën”

Wat kun je doen tegen een schrijversblok (writer’s block)?

“Zoveel mogelijk schrijven wat in je opkomt. Als je vastloopt, dan kunnen oefeningen goed helpen. Mensen die korte verhalen of boeken schrijven wordt vaak aangeraden om iets heel anders te schrijven en ‘haakjes’ te zoeken waardoor je je verhaal of boek verder af kan maken. Afleiding, zoals fietsen of wandelen, kan ook heel goed helpen. Zelf heb ik op de fiets de beste ideeën! Er schiet van alles door mijn hoofd. Als het echt veel is, dan stop ik even om het op te schrijven. Ik heb altijd papier bij me. Na het opschrijven is mijn hoofd weer leeg. Vervolgens ga ik het thuis uitwerken, maar er gaat ook weer veel de prullenbak in!”

Wie zijn jouw favoriete schrijvers?

“Mijn favoriete schrijver is Paulo Coelho van onder andere ‘De Alchemist’; een boek vol verrassende inzichten, steeds weer. Een andere favoriete schrijver is Philippe Claudel die ‘Het kleine meisje van meneer Linh’ schreef; een prachtig ontroerend boek. Al zijn boeken staan vol prachtige, gedetailleerde beschrijvingen waarin je helemaal wordt meegezogen.”

schijvend wijzer

workshop schrijvend wijzer

Waar schrijf jij het liefst? En wat geeft jou inspiratie?

“Mijn favoriete locatie om te schrijven is op het strand. Dat komt door de open omgeving en de golven. Als het slecht weer is, ga ik uiteraard wel binnen zitten. Ik ben anders gaan kijken sinds ik in aanraking ben gekomen met schrijven. Ieder artikel, foto, schilderij of de natuur is voor mij aanleiding om iets bij te bedenken en erover te schrijven. De inspiratie haal ik dus uit het dagelijks leven.”

Op welke locaties vinden de workshops plaats?

“Op meerdere locaties in Den Haag. In de zomer gaan we ook wel eens buiten schrijven. Ik ben regelmatig te vinden in het Gemeentemuseum voor het geven van workshops. Een tentoonstelling zoals ‘Holland op z’n mooist’ of Mondriaan met z’n vlakken en kleuren staat dan centraal. Aan de hand van een boekje met oefeningen gaan de deelnemers aan de slag. De eerste opdracht is om een schilderij uit te kiezen die je aanspreekt. Dat hoeft niet eens positief te zijn. Er kan ook sprake zijn weerstand, zo van ‘Wat is dat nou voor schilderij?’. Aan de hand van de oefeningen gaan de deelnemers schrijven. Normaal kijk je gemiddeld 15 seconden naar een schilderij en tijdens de workshop drie kwartier tot een uur. Daarna gaan we elkaars ervaringen uitwisselen. Heel bijzonder, want soms begint iemand met weerstand tegen een schilderij en zeggen ze achteraf dat het toch wel een heel mooi schilderij is. Ook doet een schilderij ze soms aan onverwachte dingen denken.”

 

Winnaar Lenteprijs

Adri heeft twee keer de Lenteprijs van het AD Haagsche Courant/Fonds 1818 gewonnen. In 2012 met ‘Jong en Oud: schrijven met kinderen en volwassenen’ en in 2013 met ‘Struinen in de Stad’ waar ze met kinderen door de stad ging lopen, kijken en schrijven.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de slag gaan met schrijven? Je bent van harte welkom bij een van de workshops.

Meer informatie over Schrijvend Wijzer

 

Fotografie: Sjoerd van der Hucht