7 juli 2018

Maatschappelijke thema’s op een artistieke manier

Matteo Pasquini, mede-oprichter van de internationale theatergroep 7MRP, studeerde Method Acting in Venetië. Hoewel hij acteren bijzonder interessant vond, wilde hij zijn passie voor theater verder ontwikkelen door het maken van eigen theaterproducties; eerst in Kopenhagen, daarna in Den Haag. Hij richtte in 2016 samen met Damien, Dana en David, de internationale toneelgroep 7MRP op en startte het prikkelende theaterexperiment ‘May(be)’.

Theater voor iedereen

‘We willen dat de héle Haagse gemeenschap kan meedoen, niet alleen Nederlanders. Daarom is de voertaal van onze producties Engels’, aldus Matteo. ‘Daarnaast maken we gebruik van beweging, geluid en de ruimte om een boodschap over te brengen, waardoor iedereen in het publiek begrijpt waar het om gaat.’

Bijzonder aan deze theatergroep is dat iedereen betrokken kan zijn bij de voorstellingen, ongeacht zijn of haar eerdere ervaring. Bovendien vindt de groep het belangrijk dat de acteurs alleen stukken spelen waar ze écht enthousiast over zijn. Matteo: ‘Hetzelfde geldt voor de rol: we laten mensen geen rollen spelen waar ze zich niet comfortabel bij voelen. We kijken juist naar je uniekheid en laten je dan schitteren in een rol die bij je past’.  Deze filosofie zorgt niet alleen voor een gedreven en enthousiaste groepssfeer, maar ook voor acteerresultaten die verder gaan dan ze voor mogelijk hadden gehouden.

Matteo legt iets uit aan de theatergroep
Matteo Pasquini (midden van foto) legt iets uit aan de theatergroep

Matteo Pasquini bij theatergroep 7MRP

May(be)

Neem bijvoorbeeld de succesvolle productie ‘May(be)’, die Matteo tevens aanmeldde voor de Haagse C, de prijs voor Cultuurparticipatie van CultuurSchakel. Deze pilot bracht veel teweeg bij zowel publiek als acteurs. ‘We wilden een stuk maken over dé vraag die ons fascineert: Wat betekent het om mens te zijn in deze tijd? En hoe zal dat zijn over 200 jaar?’ Met behulp van een gespecialiseerde psycholoog, schreven ze het script en keken ze naar de manier waarop de mens reageert op de politiek, gebruikmaakt van technologie en zich bezighoudt met kunst. De productie werd zo niet alleen een bron van entertainment, maar ook een manier om het publiek actief te betrekken bij maatschappelijke onderwerpen. ‘De makkelijkste manier om mensen vragen te laten stellen en te laten nadenken, is als ze iets voor hun eigen ogen zien gebeuren’.      

21 mei 2017 werd het publiek ondergedompeld in een onconventioneel theaterexperiment in de Regentenkamer in Den Haag. Dwalend door ruimtes, die werden vertegenwoordigd door bijzonder geklede acteurs, werden zij zélf proefpersoon in een theaterstuk over de mens, dat zich afspeelde in 6 verschillende kamers. Wie dacht een avond passief te luisteren kwam bedrogen uit: in dit interactieve theaterstuk werd je gevraagd deel te nemen en actief na te denken. Het gaat immers om jou als mens!

Ruimte voor initiatief

Bijzonder aan dit project is hoe deze bottom-up ontstaan is: iedereen kon bijdragen met zijn of haar visie op het ‘mens zijn’. Het zelf geschreven scipt omvatte 70% van de productie; de overige 30% kwam uit improvisatie van de acteurs in samenspel met het publiek. Veel ruimte dus voor creativiteit en personal touches! Een groep van 18 vreemdelingen van 3 verschillende continenten, werd na een paar maanden intensief samenwerken omgetoverd tot een hechte groep creatives.    Deelnemer juicht in les Matteo

Wil je ook meedoen?

De pilot-voorstelling was zo’n succes, dat Matteo nu onderzoekt of May(be) nogmaals opgevoerd kan worden. Heb je interesse om mee te spelen in deze productie óf een van de andere projecten in de pijplijn? Neem contact op met Matteo! Liever niet acteren? Ook jouw bijdrage als schrijver, technicus, decorbouwer of producent is van harte welkom! Kijk hier voor meer informatie over 7MRP.

 

Fotografie: Sjoerd van der Hucht