Muzieklicenties voor dansles en -voorstelling
Dans en muziek gaan hand in hand, maar wist je dat je niet zomaar alle muziek kunt draaien tijdens jouw dansles of -voorstelling? Op de meeste muziek zitten muziekrechten, waarvoor je een licentie nodig hebt. Zo krijgt de muziekartiest ook een vergoeding voor het gebruik van de muziek.
Voor welke muziek moet je betalen?
Je betaalt voor de muziek van artiesten die zijn aangesloten bij Buma/Stemra. Als je muziek gebruikt van artiesten die niet bij hen zijn aangesloten, hoef je niets af te dragen aan Buma/Stemra. Het is wel wenselijk dat je de artiest zelf betaalt. In de titelcatalogus zie je welke artiesten zijn aangesloten.
Licenties voor danslessen
Voor het gebruik van muziek tijdens lessen heeft een dansschool een dans-exploitatie licentie nodig. Een Buma/Stemra licentie kost € 325,27 per kalenderjaar en wordt in januari in rekening gebracht. Lees meer over de licentie
Waar moet je op letten:
- Geef je les in een gebouw met meerdere aanbieders, dan betaalt iedere aanbieder zijn eigen licentie, tenzij je een lokaal deelt.
- Geef je in meerdere zalen tegelijk les, dan betaal je voor elke zaal een eigen licentie.
- Huur je een als zzp’er in, vraag dan of deze al een Buma/Stemra licentie heeft. Het is gebruikelijk dat de organisatie zorgt voor de licentie, maar als de zzp'er dit zelf al heeft geregeld is dit meer nodig.
Licenties voor evenementen
Voor het gebruik van muziek bij een openbaar evenement of voorstelling is een andere licentie nodig. Je betaalt een vast bedrag per evenement. Dit geldt ook voor evenementen in de buitenlucht.
Waar moet je op letten:
- Voor een evenement waar je entree voor vraagt, is een licentie nodig voor amusement en een licentie voor horeca.
- In het contract met de locatie waar je huurt, staat meestal of er voor de gehuurde zaal al betaald is voor de rechten aan Buma/Stemra door de locatie zelf.
- Voor een eenmalig buurtfeest is ook een licentie nodig.
Gebruik van Spotify of andere streamingsdiensten
Streamingsdiensten die bedoeld zijn voor privégebruik, mag je niet zakelijk gebruiken voor danslessen of in de openbare ruimte. Er zijn geen afspraken tussen Buma/Stemra en streamingdiensten zoals Spotify, Apple Music of Deezer. Er zijn wel alternatieven voor zakelijk gebruik. Deze vind je hier.
Gebruik van YouTube
Er is een regeling van Buma/Stemra met YouTube. Er zijn licenties wanneer je muziek wilt gebruiken in online uitingen, zoals filmpjes met muziek. YouTube heeft echter eigen regels en kunnen bepalen dat je – ondanks je Buma/Stemra licentie – bepaalde muziek niet mag plaatsen. Je mag wel met deze licentie alles op je eigen website plaatsen.
Wat doet Buma/Stemra
Buma/Stemra komt op voor de bedenkers en zorgt ervoor dat aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers een vergoeding ontvangen bij gebruik van hun muziek (het auteursrecht). Sena komt op voor de makers en zorgt ervoor dat artiesten, sessiemuzikanten en producenten een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het naburig recht), daarom betaal je altijd aan beide organisatie. Buma/Stemra en Sena incasseren alle gelden vanuit de markt, dit is een blauwdruk voor de muziek.
Bekijk de presentatie van Buma/Stemra die zij gaven tijdens een bijeenkomst bij CultuurSchakel