Winnende flashmob iktoon 2016
De Week van de Amateurkunst heeft in 2016 plaatsgemaakt voor de iktoon-maand die in Den Haag duurde van maar liefst 28 mei tot en met 30 juni.
Tijdens het grootste culturele evenement van ons land toonden Nederlanders die creatief actief zijn in hun vrije tijd, hun werk. Op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten, dus ook in Den Haag.
Er waren vele tientallen activiteiten door de hele stad, met als kers op de taart spontane flashmobs. Je weet wel: een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en weer even plotseling uiteenvalt.
Deze flashmobs vonden plaats naar aanleiding van een oproep van CultuurSchakel en na lang tellen, wikken en wegen, telefoneren, commissieberaad en externe consultatie is folkloristische dansgroep Nipah tot de beste verkozen.
Bekijk hun flashmob!
Tijd voor een goed gesprek met Annemieke van Wijk, danslerares bij Nipah.
Alles over Nipah
Nipah is een folkloristische dansgroep vernoemd naar een tropische snelgroeiende palmsoort. De oorsprong van onze groep ligt in de in de Haagse Petrakerk, waar veel jongerenverenigingen samenkwamen die in de 60er jaren dit soort ludieke namen droegen. Oprichter Lambèrt Guurink is daar ooit begonnen, en heeft deze naam gekozen vanuit de wens dat de groep en volksdans in het algemeen snel tot bloei zou komen. In 1967 is hij de kerk ontstegen en is Nipah echt begonnen.
Inmiddels bestaat Nipah uit een recreatiegroep met zo´n 26 dansers, waarvan een aantal meedoet met de voorstellingsgroep die uit totaal 14 dansers bestaat.
We oefenen in de Bavinckschool in de Acaciastraat en worden veel gevraagd voor optredens, o.a. door CultuurSchakel. Vroeger was dat voornamelijk in bejaardenhuizen maar tegenwoordig treden we ook op bij allerlei festivals door de hele stad.
Jullie zijn een internationaal folkloristische dansgroep. Welke genres uit welke landen beoefenen jullie?
Het gaat inderdaad om internationale volksdansen, met name Roemeens, Bulgaars, Pools, Nederlands en Zuid-Afrikaans. We maken zelf de choreografieën op bestaande muziek. Guus van Kan laat soms speciaal muziek componeren voor bijvoorbeeld onze Nederlandse dansen.
We worden bij onze optredens meestal muzikaal begeleid door Bobander, een gepassioneerd amateurorkest bestaande uit een accordeoniste, klarinettist en contrabasspeler, een violiste en gitaristen.
Volksdansen in Den Haag
Er zijn in Den Haag behalve Nipah nog twee echte volksdansverenigingen: Nitsanim en Trojka, voor de rest zijn er nog een aantal losse groepjes.
Jammer genoeg hangt er toch altijd een zweem van ouderwetsheid rondom volksdansen, kinderen vinden snel dat ´alles hetzelfde klinkt´ en vinden het allesbehalve hip en/of cool. Het probleem is dat jongeren het liefst samen willen dansen, en niet samen met ouderen. Natuurlijk kunnen we nieuwe, spetterende choreografieën bedenken, maar onze vereniging is afhankelijk van vrijwilligers en vind maar eens iemand die zich kan vrijmaken om zich daarvoor in te zetten en jongeren te begeleiden.
Jullie hart ligt natuurlijk bij álle dansen, maar hebben jullie ook een favoriet ´nummer´?
Ja! Wat we heel leuk vinden om te doen zijn de gumboots battles. Een dans van de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers, die op feestelijke bijeenkomsten zonder zang of instrumenten bij het licht van hun helmlampen hun muzikale passie uitleefden door ritmisch te ´drummen´ op hun rubberlaarzen. Succes verzekerd en we hebben er zelf ook enorm veel plezier in.
Hier dromen we van
Als je me vraagt naar de droom van onze groep: eenmaal per jaar organiseren we een vriendenmiddag, waar – in tegenstelling tot de titel – iedereen welkom is.
Binnenkort bestaat Nipah 50 jaar en dat willen we groots vieren met een soort Vriendenmiddag XL. In een theater met een bijzonder gevarieerd programma. Daar kan ik nu nog niet veel over vertellen, maar de gumboots act ontbreekt zeker niet! Omdat we het groots willen inzetten zijn we nu al bezig met de voorbereidingen en hebben we de jubileumviering gepland voor het voorjaar 2019.
We gaan voor een verrassende dansvoorstelling met bal na!
Meer weten over Nipah? Neem een kijkje op hun website.