“De een is niks zonder de ander”
In januari dit jaar vierde Residentie ODES hun 85-jarige jubileum. Na jarenlang operettes opgevoerd te hebben en voor uitverkochte zalen te hebben gestaan, merkten ze dat het ledenbestand langzaam afnam. Operette is niet meer hip. Dit jaar slaan ze daarom een geheel nieuwe weg in met de musical De Jantjes! Binnenkort zijn de audities. Doe jij mee?
We praten met Rob Mol, voorzitter, en Mary Kok, algemeen bestuurslid, van Residentie ODES. Mary: “Zelf spelen we ook in de voorstellingen. Rob doet daarbij ook nog decorbouw en ik ben actief met het maken van de kostuums. Er is een vaste kern die zulke taken op zich neemt. Als je ziet dat de zaal enthousiast is, dan hebben we dat met elkaar gedaan. Dat geeft wel een kick.”
1e links: Rob Mol / 3e van links: Mary Kok
Van operette naar musical
Op 16 januari 1933 werd Residentie ODES - Operette Door Eendracht Sterk -opgericht. Rob: “We zijn begonnen als kinderoperette. De kleintjes werden groter en groter en vervolgens kwamen de papa’s en mama’s ook meedoen.” Mary: “In de jaren ’30 had je operette en revue. De mensen hadden geen televisie en een enkeling had een radio. Iedereen zat bijna in het verenigingsleven.” Rob: “Dat was je enige vermaak.”
Ooit waren er in Den Haag vele operetteverenigingen, maar nu is ODES nog de enige in de residentie. Rob: “Er is steeds minder interesse in het deelnemen aan een operette. Toch willen we als ODES graag nog jaren doorgaan. Om dat voor elkaar te krijgen, moesten we een andere weg inslaan. Met de switch naar een musical willen we met name de jeugd interesseren om mee te doen. Mary: “Een operette komt wat oubolliger over en doet denken aan een opera.” Rob: “Bij opera gaat aan het eind de diva altijd dood. Bij operette leeft iedereen nog lang en gelukkig. Operette is de voorloper van musical.” Mary: “Een musical is wat moderner”.
De Jantjes
De keuze is gevallen op de eerste echte Nederlandse musical die vanaf 1920 al vaak met ongekend succes is opgevoerd: De Jantjes. Rob: “We hebben gekozen voor een musical die ten eerste heel leuk is, maar ook een die aanspreekt bij het operettepubliek. Het is een verhaal uit de jaren ’20 die in een modern jasje is gestoken. Onze regisseur probeert het verhaal naar deze tijd te halen zonder het verhaal geweld aan te doen, zodat het wel herkenbaar blijft. Zo kan je in een scène met een oud fototoestel op je buik lopen, maar dat ook vervangen door een smartphone waarmee je foto’s maakt.” Mary: “De Jantjes is een Nederlandse musical waarin plat Amsterdams wordt gesproken. Het wordt een uitdaging voor echte Hagenaars om dat accent aan te leren.” Rob: “We hebben toevallig een regisseur die daar geboren is.” Mary: “Een ras Amsterdammer, dus dat komt helemaal goed!”
ODES-gevoel
Het jongste lid is 21 jaar en het oudste lid loopt tegen de tachtig. De leden komen niet alleen uit Den Haag, maar ook uit onder andere Zoetermeer, Krimpen aan den IJssel, Voorburg ,Rijswijk, Pijnacker en Nootdorp. Dat velen een stukje reizen er graag voor over hebben om deel uit te maken van ODES, geeft wel aan dat er een bijzondere sfeer hangt. Ze praten ook wel over het ODES-gevoel. Rob: “Als ik voor mijzelf praat, dan is het ODES-gevoel dat alle neuzen dezelfde kant op staan: samen werken naar de productie van dát jaar. De een is niks zonder de ander. Maar ook: er voor elkaar zijn in lief en leed. Als er iemand ziek is of waarbij het niet zo goed gaat, dan zijn we er op zo’n moment voor elkaar én voor de familie. Dat is een sterk punt van ODES.” Mary: “Je maakt allemaal deel uit van de groep en er zijn veel vriendschappen ontwikkeld. Het langste lid is er al 55 jaar.”
(Project)lidmaatschap
Als je mee wilt doen aan de musical, dan is dat in eerste instantie op basis van een projectlidmaatschap. Voor alleen de musical ben je dan lid van ODES. Mary: “We hopen natuurlijk dat ze de vereniging heel leuk vinden en langer lid blijven.” In november zijn er 2 optredens met de musical De Jantjes. Daar werken ze de rest van dit jaar naartoe. Mary: “Eerst gaan we een maand of twee de zang oefenen. In april komen de regisseur en choreografe. De regisseur gaat aan de slag met de solisten en de choreografe gaat met de dansgroep van start. Begin juni gaan we samenvoegen. In principe gaan we tijdens de zomervakantie gewoon door met oefenen, tenzij er teveel mensen afwezig zijn.”
Naast de hoofdvoorstelling doen ze ook nog twee kleinere producties in het jaar. Mary: “Dat doen we voor de mensen die ons financieel steunen. Ook is het een leuke manier om mensen uit de zaal enthousiast te maken om ook mee te doen of leden een kans te geven een andere rol te spelen.”
Een deel van de leden is aan het repeteren
Iedereen doet mee
Aan een productie werken ongeveer 90 mensen mee. Zowel op als achter het toneel. Mary: “We hebben onze eigen technische mensen en denk bijvoorbeeld aan de kleding, regie en een orkest van 25 man. Uiteindelijk staat z’n 40 man daadwerkelijk op het podium.” Als je lid bent van de vereniging, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je aan de kant staat. Rob: “Wij proberen ieders kwaliteiten zoveel mogelijk te benutten. Ben je minder goed in zingen, maar wel goed in dansen, dan zullen we je motiveren om in de dansgroep te gaan. Daarbij moet ook wel gezongen worden, maar die kwaliteit ligt op een ander gebied. Iedereen doet mee.”
Enkele kostuums van Residentie ODES
Meld je aan voor een auditie!
Op 26 februari, 5 maart en 12 maart zijn er audities voor de musical De Jantjes. Er zijn verschillende rollen, zowel solo als alleen meezingen. Mary: “Met name mannen kunnen hele leuke rollen vertolken.” Dus ben je of ken je een man die het leuk lijkt om mee te doen? Aanmelden kan via auditie@odes.nl. Je ontvangt dan een bevestiging en verdere informatie.
Op zaterdag 3 en zondag 4 november 2018 zijn de optredens in de Grote Zaal van de Rijswijkse Schouwburg.
Meer informatie over de musical en over ODES
Benieuwd naar de musical? Bekijk hier een sneak preview van De Jantjes met de cast tot nu toe.