Muziekcursussen en muziekworkshops in Den Haag
Muziek maken is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook belangrijk voor je ontwikkeling, zelfvertrouwen en creativiteit. Naar welk instrument gaat jouw hart uit? Met ruim 300 aanbieders op onze website staat er vast iets tussen waarmee je jouw talent kunt ontwikkelen. Muziekles is voor alle leeftijden, zelfs voor baby’s!
Op onze website vind je een overzicht van aanbieders op het gebied van muziek. Check het aanbod in Den Haag.
Akoestische en elektrische (bas)gitaar
Ga je liever tokkelen op een akoestische gitaar of zet je de versterker aan en ga je voor elektrisch? Als je voor een basgitaar gaat, dan kom je al snel uit op de elektrische gitaar. Het snaarinstrument is voor jong tot oud: met een kindergitaar kun je als kind al gitaar leren spelen. Heb je moeite met de maat houden? Laat een metronoom je helpen bij het ritme. Kan jij al noten lezen of improviseer je er liever op los? Met het leren van enkele gitaarakkoorden kom je al een aardig eind. En ben jij ook zo trots op je gitaar? Zet hem als pronkstuk in de kamer op een gitaarstandaard. Lekker praktisch ook en zo kun je er dagelijks van genieten.
Akoestische piano, digitale/elektrische piano en keyboard
Tintelen jouw vingers? Wil je bij iedere piano in het wild erachter kruipen? Dan is piano- of keyboardles echt iets voor jou! Een ‘echte’ piano of vleugel is natuurlijk prachtig, maar vergt wel onderhoud en is in aanschaf duurder dan een digitale piano (ook wel elektrische piano genoemd). Wil je oefenen zonder dat de buren meeluisteren? Dan is een digitale piano of keyboard meer iets voor jou. Daarmee kan je het volume regelen en een koptelefoon aansluiten. Een digitale piano lijkt het meest op een akoestische piano: de aanslag van de toetsen voelt even zwaar aan. Bij een keyboard is dat niet het geval, waardoor de aanslag heel anders voelt én er zitten minder toetsen op (zo’n 60 in plaats van 88). Wel is een keyboard in aanschaf weer een stuk voordeliger dan de digitale piano. Zo, nu weet je de verschillen. En je hoeft niet gelijk met een Bechstein of Yamaha te beginnen; er zijn genoeg andere merken die prima spelen. Van klassieke muziek tot jazz: als je de toonladder onder de knie hebt, dan kun je alle kanten op. Zien we jou binnenkort piano spelen op een station?
DJ
Wil jij aan de knoppen zitten en zelf bepalen wat je luistert? Dan is een cursus dj, ook wel deejay of diskjockey genoemd, wat voor jou. Platen opzetten, leren mixen en je eigen set bouwen: je leert het allemaal tijdens een van de dj-lessen die in Den Haag worden aangeboden. Er wordt op verschillende niveaus lesgegeven, zodat je jezelf in je eigen tempo kunt ontwikkelen. Al gehoord van turntablism? Dat is een speciale techniek waarbij je de draaitafels (turntables) gebruikt als muziekinstrument door met platen te scratchen, backspinnen en beatjugglen. Zie jij jezelf al optreden à la Armin van Buuren? Pak die microfoon en kondig jouw volgende song aan.
Accordeon
Wist je dat Toots Thielemans, bekend van de mondharmonica, al op driejarige leeftijd accordeon speelde? Normaal gesproken kan je rond de 6 jaar beginnen: het moment dat je de kleinste accordeon kunt vasthouden. De accordeon is omstreeks 1821 uitgevonden en is daarmee een jong instrument, omdat de meeste andere instrumenten al eerder uitgevonden waren. Er bestaan klavieraccordeons en knopaccordeons. Niet te verwarren met de trekzak, (trek)harmonica, diatonische accordeon of bandoneon. Met die laatste is het beroemde nummer Adiós Nonino gespeeld op de bruiloft van Máxima en Willem-Alexander. Met één instrument kun je een hoop emotie losmaken.
Hoorn en saxofoon
Blaasinstrumenten worden al van oudsher ingezet voor praktische zaken: voor de jacht of voor het doorgeven van signalen. Wat dacht je van de posthoorn, signaalhoorn of trompet? Een hoorn vind je tegenwoordig vooral in ensembles en orkesten. En je kunt natuurlijk ook solistisch aan de slag met dit muziekinstrument en op hoornles gaan!
Dacht jij dat een saxofoon ‘gewoon’ een saxofoon was? Niet dus. Er bestaan meer dan 10 soorten saxofoons, zoals een altsaxofoon en contrabassaxofoon. De kleinste saxofoon heet een soprillo en de grootste – met wel 2 meter groot zo moeilijk te bespelen dat het in een museum staat – heet een subcontrabassaxofoon. Die saxofoon is te vinden in het Belgische Dinant, de geboorteplaats van dé Belgische saxofoonuitvinder Adolphe Sax. Ga jij een proefles ‘sax’ doen?
Meer muziek!
Je vindt op onze website ook aanbieders van:
- Afrikaanse percussie
- Bandcoaching
- Blokfluit
- Cello
- Dj
- Drumles
- Dwarsfluit
- Elektrische gitaar
- Ensemble
- Harp
- Hobo
- Hoorn
- Klarinet
- Orgel
- Piano
- Saxofoon
- Trombone
- Trompet
- Viool
- Zang
Bekijk hier al het aanbod op het gebied van muziek.
Alle kunstdisciplines
CultuurSchakel is er voor álle kunst- en cultuur in Den Haag. Wil jij iets doen of leren op het gebied van kunst en cultuur? Je vindt op deze website aanbieders van cursussen, lessen en activiteiten in Den Haag voor de volgende kunstdisciplines:
CultuurSchakel heeft zelf geen cultureel aanbod, maar biedt een overzicht van Haagse aanbieders op haar website.