6 vragen aan Marijn Cornelis
“Wat CultuurSchakel doet, is uniek in Nederland”
1. Hoe ben je bij CultuurSchakel beland?
Vóór mijn CultuurSchakel-tijd werkte ik bij verschillende kunstinstellingen in het land op het gebied van cultuureducatie, cultuurbeoefening en amateurkunst. Den Haag was voor mij altijd al een fascinerende stad. De contrasten tussen de heel verschillende soorten wijken, de prachtige musea, de steengoede gezelschappen en culturele instellingen trokken mij altijd al. Dus toen er een plek vrij kwam als directeur-bestuurder bij het nieuwe CultuurSchakel, dat cultuuronderwijs, cultuurbeoefening, én Den Haag in zich verenigde, voelde dat als een goede volgende stap.”
2. Hoe heeft de organisatie zich in de loop der tijd ontwikkeld?
“Toen ik in 2014 bij CultuurSchakel kwam was de organisatie nog maar net opgericht; totdat ik kwam zat er een interim-directeur. In het begin richtten we ons alleen op het primair onderwijs, en vooral op de traditionele amateurkunstenaars in de stad. Het was ook voelbaar dat we ons nut nog moesten bewijzen in de Haagse scene.
Het eerste waar ik voor gelobbyd heb toen ik aantrad bij CultuurSchakel, was dat er subsidie zou komen voor basisscholen om cultuurbezoeken aan culturele instellingen mogelijk te maken. Dat geld kwam er, en het heeft een enorm goede ontwikkeling tot stand gebracht. Onze cultuurcoaches, ieder gekoppeld aan een aantal scholen, ondersteunen scholen met het maken van een cultuurplan en het kiezen uit het aanbod van de culturele instellingen. Wat natuurlijk ook meehielp was dat we zulke fantastische kunstinstellingen in Den Haag hebben met een heel goed educatief aanbod. En zo gebeurde het dat vandaag de dag 98% van de scholen in Den Haag jaarlijks met iedere groep 2 keer naar een culturele instelling gaat. Dat is een enorme stap vooruit in het kader van kansengelijkheid en volgens mij uniek in Nederland. Sindsdien hebben we ons werkveld uitgebreid en dezelfde stappen gezet in het voortgezet onderwijs, het mbo en de voorschoolse educatie. Het is een gouden driehoek: deskundigheidsbevordering en ondersteunen van de onderwijsinstellingen bij hun cultuurbeleid, een prachtig aanbod van de culturele instellingen, en een financiële ondersteuning vanuit de gemeente.”
3. Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben in het algemeen ontzettend trots op de ontwikkeling die CultuurSchakel en cultuureducatie en -beoefening in de stad sinds het begin hebben doorgemaakt.
Ik ben trots dat we tegenwoordig zo veel kinderen en jongeren bereiken. Een prachtige prestatie. Ik ben ook trots dat we ons als organisatie veel meer zijn gaan richten op de diversiteit van cultuurbeoefening in de stad. In het begin subsidieerden en adviseerden we vooral traditionele verenigingen of aanbieders van cursussen. Inmiddels hebben we veel meer oog voor de talloze informele groepen en individuen die in deze stad cultuur maken. We hebben voor hen speciale subsidieregelingen in het leven geroepen, waarbij je geen stichting of vereniging hoeft te zijn en heel laagdrempelig subsidie kan aanvragen. Daarnaast hebben we een mooie culturele kaart waar de aanbieders van lessen en cursussen opstaan. In 2014 stonden daar 65 aanbieders op, inmiddels 568! We ontwikkelden ons afgelopen 11 jaar ook echt als kennisorganisatie. Ook daar ben ik trots op. Op onze website staat enorm veel informatie over cultuuronderwijs en cultuurbeoefening in Den Haag. Leuk om te weten: in 2014 hadden we 1.023 unieke bezoekers op onze website, en in 2024 wel 151.744!”
4. Hoe zie jij de toekomst van CultuurSchakel?
“Daar kan ik kort over zijn: rooskleurig! CultuurSchakel staat stevig op haar benen. Er is subsidie voor de komende 4 jaar, en bij CultuurSchakel werken enorm gepassioneerde mensen met heel veel kennis. Ik ben ervan overtuigd dat CultuurSchakel een zonnige toekomst tegemoet gaat!”
5. Hoe dragen de collega’s bij aan het succes van CultuurSchakel?
“De mensen zijn het kostbaarste kapitaal van deze organisatie. Onze collega’s zijn heel bevlogen mensen die echt gáán voor kunst en cultuur. De meeste collega’s doen zelf ook actief aan kunst en cultuur. Daarnaast zijn het ontzettend sociaal geëngageerde mensen die geloven in gelijke kansen. Ze hebben een brede blik op de stad en zijn bijna allemaal specialisten op een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld het speciaal onderwijs of de voorschoolse educatie. Ons eigen personeelsbestand is in de loop der jaren ook steeds diverser geworden. Dat heeft een mooie mix opgeleverd van allerlei soorten mensen, en ook van collega’s met uitgebreide ervaring en nieuwere collega’s met een frisse, andere kijk. CultuurSchakel is echt de leukste en liefste organisatie waarvoor ik ooit heb gewerkt.”
6. Wat gun jij iedereen in Den Haag op het gebied van kunst en cultuur?
“Dat zij hun eigen passie vinden op het gebied van kunst en cultuur. Juist in roerige tijden kan dat je zo veel brengen: plezier, afleiding, ontwikkeling, sociale contacten. Kunst kan helpen om je staande te houden. Het is een zachte kracht in een soms harde wereld.”