Blik op cultuur 2023: versterk je netwerk!
De typisch Haagse locatie Brouwerij De Prael was op dinsdagavond 7 november 2023 de ontmoetingsplaats voor zo’n 75 Haagse kunst- en cultuurliefhebbers. Op die avond vond ons jaarlijkse evenement Blik op cultuur plaats, dit keer met als thema: Versterk je netwerk. Het was een avond van informatie delen, maar vooral van het gesprek en verbindingen aangaan.
Actuele onderwerpen
In het eerste deel van de avond kwamen adviseurs van het team Cultuurbeoefening aan het woord. Thijs Hazeleger en Soeshiel Sharma hostten de avond en deelden wat ze in hun eigen werk opvalt en bezighoudt. Zo kwamen samenwerkingspartners, informele groepen en de maatschappelijke beursvloer kort aan bod, en ook de stand van zaken op het gebied van Haagse koren, toneelverenigingen en orkesten. Daarnaast interviewden de gastheren ‘on stage’ Liesbeth Simons over de spiksplinternieuwe ambitiemeter en de subsidie Geld voor je kunst!, Poernima Gobardhan over de stoere Haagse danswereld, en Linn Doornaar over de jongerenprojecten waar zij met passie in vliegt, en waarvoor de subsidie is verlengd.
Meer weten?
- Wil je ervaringen uitwisselen met collega’s uit dezelfde of een andere discipline? Zoek ze op via deze Facebookpagina’s:
Cultuurbeoefenaars in Den Haag
Koren in Den Haag
Orkesten in Den Haag
Theatergroepen in Den Haag - Wil je een Ambitiemetergesprek aanvragen? Op de pagina 'Alle medewerkers' vind je de contactgegevens van Liesbeth Simons. Zij vertelt je er graag meer over.
- Wil je meer lezen over de subsidies voor jongeren in Den Haag? Kijk eens op onze pagina over Jong Den Haag. De subsidie wordt verlengd in 2024. Meer weten? Op de pagina 'Alle medewerkers' vind je de contactgegevens van Linn Doornaar. Zij weet er alles van!
Fair pay: beslis mee!
We lichten er twee andere onderwerpen uit het plenaire deel uit. Ten eerste iets uit het gesprek met Marijn Cornelis, directeur-bestuurder van CultuurSchakel. Zij bracht het mooie nieuws dat er stappen gezet zijn op het gebied van fair pay. Te vaak nog krijgen professionals uit de kunst- en cultuursector niet volwaardig betaald voor hun werk. Het Platform ACCT is hard bezig dat te veranderen. Marijn zit namens CultuurSchakel aan de ketentafel ‘Kunstprofessionals in Cultuureducatie en Amateurkunst’. Marijn: “Het blijkt dat gemiddeld 38% van de gewerkte tijd van de zzp’ers in de kunst- en cultuursector niet vergoed wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voorbereiden van lessen en het samenstellen van arrangementen en cursusmaterialen. Gelukkig ligt er nu o.a. een handreiking voor een tarieventool op tafel. Daarmee kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen samen om de tafel om het over hun tarief te hebben. Ben jij zzp’er (docent, consulent, coach of dirigent) in de kunst- en cultuursector? Dan kun je t/m 14 november de concepttool uitproberen en een reactie geven. Daarmee maken ze de tool rond 1 december definitief. Geef jij ook je mening? Dat kan op deze pagina van Platform ACCT.
Kansrijk in de wijk: kom je ook?
Ook wat Yke van der Knaap vertelde tijdens Blik op cultuur, bespreken we hier iets uitgebreider. Yke is leider van het programma BinnenBuiten, dat zorgt voor de verbinding van cultuur onder schooltijd met cultuur in de vrije tijd. BinnenBuiten slaat een brug tussen kunstenaars, organisaties en kinderen in Den Haag. Yke: “Op 14 november organiseren we een bijeenkomst met als thema ‘Kansrijk opgroeien in de wijk.’ Iedere wijk is een leerecosysteem. Dus als we op én buiten school willen bijdragen aan de brede ontwikkeling van kinderen, is het waardevol als allerlei mensen en organisaties binnen de wijk de handen ineenslaan. Als je wilt weten hoe jij daaraan kunt bijdragen: lees meer in onze agenda meer, en geef je meteen op!”
Om tafel!
Na het gezamenlijke deel splitsten de aanwezigen zich op creatieve manieren op in groepjes. Daarbij speelde de dj een ludieke rol. Uiteindelijk zaten er 4 mensen aan iedere tafel voor ronde 1 van de tafelgesprekken. Die ging over een culturele marktplaats. Aanwezigen konden vraag en aanbod voor de sector op kaarten schrijven. Met die kaarten zijn we nog iets van plan. We delen ze ook via de mail met de aanwezigen. Zo kunnen jullie eventueel zelf vast aan het ‘matchen’ slaan.
Voor ronde 2 zochten de deelnemers nieuwe tafelgenoten. Dit keer was het de bedoeling een zo divers mogelijk kleurenpalet aan iedere tafel te krijgen. Dat lukte, en ronde twee ging vervolgens over betaalbaarheid.
Bij de laatste ronde bleven de tafelgenoten hetzelfde, en werd wat meer van hun creatieve skills gevraagd. Onder de titel ‘de weg weten’ tekenden zij op een praatplaat verschillende wegen naar doelen in het veld van cultuurbeoefening.
Op jullie bijdragen tijdens de rondetafelgesprekken komen we later uitgebreider terug. We zijn ze nu nog aan het bestuderen!
Vrolijke afsluiting
Ter afsluiting kwamen alle aanwezigen nog even bij elkaar om terug te blikken op de avond. Ook dat gebeurde weer op een speelse manier: iedereen schreef de eerste indrukken van de avond op een gekleurd papiertje. Die papieren werden diverse keren naar voor, naar achter, naar links en naar rechts doorgegeven, en steeds kregen ze een score (5= heel herkenbaar, 1 = helemaal niet herkenbaar). De hosts bespraken de blaadjes met de hoogste scores met de zaal. Daar stonden kreten op als: ‘goede nieuwe contacten’, ‘leuke mensen’ en ‘goed uitwisselen van locaties voor optredens!’. De algehele teneur was zeer positief. We durven met zekerheid te stellen dat het een geslaagde avond was, waarin veel waardevolle nieuwe connecties werden gelegd. Om het feest compleet te maken, vonden alle deelnemers onder hun stoel nog een klein cadeautje. Omdat CultuurSchakel 10 jaar bestaat, trakteerden we iedereen op een koffiemok mét inhoud: een voucher om op enkele locaties in Den Haag een goede kop koffie te gaan drinken en ons culturele netwerk komende tijd nog verder te versterken!
Wat vond je ervan?
Was jij erbij op 7 november? Dan horen we heel graag wat je van deze editie van Blik op cultuur vond. Neem je een paar minuten de tijd om onze enquête in te vullen? We leren graag van jouw feedback!